Advies kleine blusmiddelen

 

 

Wat zijn kleine blusmiddelen:

 

 

Kleine blusmiddelen zijn de draagbare blustoestellen zoals schuimblussers, poederblussers en de CO2 blusser. Ook zijn er nog andere kleine blusmiddelen, dit zijn de brandslanghaspel en de blusdeken.

Kleine blusmiddelen zijn speciaal gemaakt om kleine brandjes te blussen en zijn dus niet geschikt voor een uitgelopen brand. Als vuistregel van een kleine brand kan je aanhouden dat de brand nog bevindt op de plaats waar hij is ontstaan en de rest van zijn omgeving nog niet in brand heeft gezet.

Welke kleine blusmiddelen u nodig heeft voor uw bedrijft heeft onder andere te maken met wat er in of om uw bedrijf staat wat kan branden. Denk hierbij aan de inrichting, meubilair en opslag. Voor buitenom het pand kunt u denken aan pallets, dieseltanks of opslag van diverse materialen.

 

 

Ieder draagbare blustoestel heeft zijn eigen kwaliteiten. Hieronder deze kwaliteiten per draagbaar blustoestel.

 

 

Schuimblussers

Schuimblussers zijn uitermate geschikt voor het blussen van vaste stoffen zoals hout, papier en plastic, maar ook voor vloeistoffen zoals benzine en diesel. Daarom worden schuimblusser veel gebruikt op kantoor, scholen en voor in huis. Er zijn ook vorstvrije schuimblussers die in loodsen en buiten opgehangen kunnen worden. Hang een blusser die buiten hangt wel in een blusserkast zodat corrosie (roest) geen kans krijgt. Blussers waar roest op zit moeten volgens de NEN-2559 afgekeurd worden. Ook zijn er schuimblussers  speciaal ontwikkeld voor vetbranden. Deze worden in keukens geplaatst waar veel gefrituurd wordt. Speciaal voor in huis zijn er kleinere schuimblussers van 1 of 2 liter. Een groot voordeel van een schuimblusser is dat hij weinig nevenschade geeft.

 

 

Poederblussers

Poederblussers hebben als groot voordeel dat ze een groot blusvermogen hebben, toch worden deze blussers minder geadviseerd. Dit komt vooral omdat een poederblusser veel nevenschade aan kan richten. Met poederblussers kunnen vaste stof branden, vloeistofbranden en gasbranden geblust worden. Poederblussers hangen vaak buiten bij benzinestations of bij vloeistoftanks bij bedrijven.

 

 

CO2 blusser

CO2 blussers worden vaak geadviseerd in hoogwaardige technische ruimtes met elektrische apparatuur zoals computerruimtes. Een CO2 blusser geeft nagenoeg geen nevenschade. Dit is daarom ook zijn grootste voordeel. Het nadeel van een CO2 meter is dan je er eigenlijk alleen maar vloeistofbranden mee kan blussen. Ook de bluskracht is klein.

 

 

Brandslanghaspels

De brandslanghaspel wordt geëist in het bouwbesluit 2012 en worden in de bouw meegenomen. Dit geldt niet voor de draagbare blustoestellen. Deze worden  door de Arbo en de verzekering geëist.

 

 

Koopman Brandpreventie adviseert u graag welke en hoeveel kleine blusmiddelen er bij u in het bedrijf moeten hangen. Dit doen we volgens de Nen-norm 4001. Daarbij wordt uitgegaan van een aantal factoren zoals:

– Grote van het gebouw
– Hoeveel mensen er aanwezig zijn
– Hoe groot is het risico op brand
– Wat staat er in het gebouw.

 

Wij helpen u graag voor advies op maat!

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op!